вторник, 18 ноември 2008 г.

Новият стопанин на Белия дом подчерта важността на борбата с кризата

Обама обеща да вдигне имиджа на САЩ по света Бъдещият президент ще закрие лагера в Гуантанамо
Снимка: ЕПА

Обама заяви, че е разговарял с Хилъри Клинтън, но отказа да потвърди, че й е предложил поста на държавен секретар.

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама обеща да възстанови "моралните позиции на страната в света".
В първото си телевизионно интервю след изборите Обама заяви за Си Би Ес, че ще изтегли войските от Ирак, ще подсили контингента в Афганистан и ще закрие затвора в базата Гуантанамо в Куба.
Обама обеща също така да направи всичко възможно за стабилизиране на американската икономика, включително за спасяване на автомобилната индустрия и подпомагане на собствениците на имоти.
В събота той посочи, че САЩ са изправени пред "най-голямото икономическо предизвикателство в наше време" и призова Конгресът да помогне за създаване на нови работни места.
По-късно съветници на Обама казаха, че той ще подкрепи координираните усилия на групата Г-20 в отговор на глобалната финансова криза. Обама отбеляза, че неговата работа като президент ще е да направи така, че правителството да възстанови доверието във финансовите пазари и в компаниите и на потребителите. Той наблегна на важното значение на борбата срещу рецесията, независимо че тя може да доведе до увеличаване на бюджетния дефицит. Обама се обяви за изготвяне на план за спасяване на автомобилостроенето. "Евентуален фалит на автомобилната промишленост ще е катастрофа", предупреди той.
Обама заяви в интервюто си за Си Би Ес, че изгражда възможно най-бързо своя екип за национална сигурност и това е един от приоритетите му, защото "преходният период е един от най-опасните в случай на терористична атака".
Запитан за Ирак, той каза, че веднага след като встъпи в длъжност, "ще извика началника на щаба и представителите на националната сигурност, за да започнат подготовка за плана за изтегляне на войските".
В същото време, каза той, като се имат предвид проблемите в Афганистан, усилията там трябва да бъдат засилени.
Обама заяви, че негов основен приоритет ще бъде "смазването на "Ал Кайда" веднъж и завинаги" и че в това отношение е много важно "залавянето или убиването" на Осама бин Ладен.
Той потвърди също така намерението си да затвори лагера в Гуантанамо в Куба и да направи така, че "да не бъдат използвани мъчения".
Обама заяви, че е разговарял с бившата си съперничка от Демократическата партия Хилъри Клинтън, но отказа да потвърди, че й е предложил поста на държавен секретар.
Според "Ню Йорк таймс" Барак Обама е наредил проверка на финансовата дейност на Бил Клинтън, което според вестника е сигурен признак, че Хилъри Клинтън ще бъде назначена за държавен секретар.
В благотворителните фондации, които Бил Клинтън основа след като напусна Белия дом, са постъпили около $500 млн. дарения. Част от тези пари са от чужбина. Позовавайки се на законите в САЩ, Клинтън отказва да разкрие източниците на тези средства, макар да е известно, че сред дарителите са саудитското кралско семейство, кралят на Мароко, управляващите династии в Кувейт и Катар и арабски шейхове. Чрез проверката на финансите на Клинтън новоизбраният президент иска да гарантира, че при назначаването на новия държавен секретар няма да има конфликт на интереси.монитор,18.11.08 г.

Няма коментари: